FORTUNA

Aplicație Android

Grupa C

Untitled Document


Grupa C – Argentina, Arabia Saudită, Mexic, Polonia

Orice echipă îl are în componență pe Lionel Messi este fără îndoială una din favoritele turneului, iar Argentina nu e o excepție. Polonia lui Robert Lewandowski și Mexicul vor fi niște adversari importanți, iar Arabia Saudită va fi cu siguranță outsiderul grupei C.

ARGENTINA (locul 3 în clasamentul FIFA)

Campionii mondiali din 1978 și 1986 s-au calificat la turneu final de pe poziția secundă a grupei din America de Sud, cu 39 de puncte și golaveraj 27-8. Doar Brazilia a fost mai bună decât trupa lui Messi. Argentina a participat la aproape toate campionatele mondiale. Ea s-a retras din edițiile din 1938, 1950 și 1954. Singurul turneu la care nu s-a calificat a fost cel din Mexic în 1970. Pe lângă cele două titluri, Argentina are și două finale pierdute, în 1930 și 2014. La ultimul CM, Rusia 2018, argentinienii au pierdut cu 3:4 în fața Franței, în optimile de finală.

ANTRENOR: Lionel Scaloni

Numit inițial antrenor interimar alături de Pablo Aimar, Lionel Scaloni a devenit selecționer permanent al naționalei Argentinei în noiembrie 2018. În 2021 a câștigat Copa América cu Argentina, aducând primul trofeu al națiunii după o pauză de 28 de ani. Scaloni a fost chiar nominalizat la Premiul FIFA pentru cel mai bun antrenor, dar nu terminat în primii trei.

Vedetele echipei Argentinei

Lionel Messi este fără îndoială unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie, iar mulți îl consideră chiar cel mai bun. Jucătorul lui PSG va fi una din principalele vedete ale turneului, fiind probabil la ultimul CM din carieră. Messi a jucat peste 160 de meciuri în tricoul naționalei și a marcat aproape 90 de goluri. Nu putem ignora însă alte vedete precum Ángel Di María de la Juventus, Giovani Lo Celso de la Villarreal sau Lautaro Martínez de la Inter Milano. Apărarea Argentinei va fi condusă de experimentatul Nicolás Otamendi de la Benfica.

ARABIA SAUDITĂ (locul 53 în clasamentul FIFA)

A doua națiune ca mărime din lumea arabă s-a calificat la turneul din Qatar câștigând Grupa B din Asia. Saudiții au adunat 23 de puncte în 10 meciuri și au surclasat echipe ca Japonia, Australia, Oman, China și Vietnam. Arabia Saudită s-a calificat pentru prima dată la Cupa Mondială în 1994 și a ratat doar două ediții de atunci - 2010 și 2014. De asemenea, ei au reușit să ia 3 puncte la ultima lor apariție în Rusia, datorită victoriei cu 2-1 asupra Egiptului, marcând golul victoriei în ultimul minut.

ANTRENOR: Herve Renard

Fostul fundaș al Franței este la conducerea echipei din iulie 2019. Înainte de asta, a antrenat și alte echipe naționale: Zambia, Angola, Coasta de Fildeș și Maroc. În cariera a activat ca principal și la mai multe echipe de club cum ar fi Cambridge United din Anglia, Song Da Nam Dinh din Vietnam, dar și la Sochaux și Lille în țara natală. La precedenta ediție a Cupei Mondiale a fost pe banca Marocului.

Vedetele echipei Arabiei Saudite

Niciunul dintre jucătorii Arabiei Saudite nu evoluează în străinătate. Cei mai buni marcatori ai echipei sunt Fahád Al-Muválad și Sálim Al-Davsári. Primul este un jucător de 28 de ani, care și-a petrecut cea mai mare parte a carierei jucând pentru Al-Ittihad. În 2018, a fost împrumutat la Levante, unde a reușit să joace doar două meciuri. Sálim Al-Davsári a fost activ de-a lungul carierei la Al-Hilal FC, cu excepția unui meci când a jucat pentru Villarreal , tot în 2018. Pilonul apărării este Yasir Al-Shahrani, care este coechipierul lui Davsari.

MEXIC (locul 12 în clasamentul FIFA)

Echipa națională de fotbal a Mexicului a terminat pe locul al doilea în grupa lor de calificare din America de Nord. A acumulat același număr de puncte ca și prima clasată, Canada (28 de puncte în 14 jocuri). Cu cinci excepții, Mexicul a participat întotdeauna la Cupa Mondială. În prezent, mexicanii au o serie de 7 eliminări consecutive în optimile de finală. Ultima dată s-a întâmplat în 2018, în Rusia, după un duel cu Brazilia. Cele mai de succes apariții ale acestei națiuni americane datează din 1970 și 1986, când țara a găzduit turneul și a ajuns în sferturi.

ANTRENOR: Gerardo Martino

Antrenorul principal al echipei naționale a Mexicului este argentinianul Gerardo Daniel Martino, în vârstă de 59 de ani, cunoscut sub numele de Tata Martino. În trecut, Maritno a condus naționalele Paraguayului (2007-2011) și Argentinei (2014-2016). Barcelona este cea mai importantă echipă de club la care a activat. În sezonul 2013/2014, a reușit să câștige Supercupa Spaniei la clubul catalan. A preluat conducerea naționalei Mexicei în ianuarie 2019 și în vara aceluiași an a reușit să câștige Gold Cuă, învingând în finală Statele Unite cu 1-0.

Vedetele echipei Mexicului

Cea mai mare amenințare din echipa Mexicului este atacantul de 31 de ani al lui Wolverhampton, Raúl Jiménez. Acesta a mai jucat pentru Atlético Madrid sau Benfica. A înscris deja 30 de goluri la echipa națională, unde se apropie de 100 de selecții. 4 fotbalişti activi au deja peste o sută de meciuri: mijlocașul de 35 de ani Andrés Guardado din Betis, portarul de 37 de ani Guillermo Ochoa de la Club América, fundașul central de 34 de ani Héctor Moreno de la Monterrey și mijlocașul de 32 de ani Héctor Herrera de la Houston Dynamo. Pe lângă acești jucători experimentați, mexicanii se vor baza și pe Hirving Lozano de la Napoli.

POLONIA (locul 26 în clasamentul FIFA)

Drumul echipei poloneze către campionatul mondial din acest an nu a fost deloc ușor. În grupa de calificare polonezii au adunat 20 de puncte și au terminat pe poziția a doua, în spatele Angliei. În prima rundă a playoff-ului, polonezii trebuiau să înfrunte Rusia, dar au mers automat mai departe și a întâlnit Suedia. Echipa poloneză s-a impus cu 2-0, și a putut sărbători a doua apariție consecutivă la Cupa Mondială și a noua din istorie. Locurile trei la edițiile din 1974 și 1982 au fost cele mai mari performanțe ale leșilor. La ultimul CM, Polonia a terminat pe ultimul loc într-o grupă cu Columbia, Japonia și Senegal.

ANTRENOR: Czesław Michniewicz

Michniewicz a fost pus la conducerea echipei abia în luna ianuarie a acestui an, după ce Paulo Sousa a decis să preia conducerea clubului brazilian Flamengo. Sub conducerea sa, echipa a câștigat meciul decisiv contra Suediei. Antrenorul în vârstă de 52 de ani a condus 10 cluburi în cariera sa. Cel mai mult a rezistat la Lech Poznań, unde a lucrat din 2003 până în 2006. Printre altele, a mai antrenat pe Jagiellonia și Legia Varșovia. Între 2017 și 2020, a fost în fruntea echipei poloneze U21, cu care s-a calificat la turneul final al Campionatului European pentru prima dată din 1994.

Vedetele echipei Poloniei

Cea mai mare vedetă și amenințare la adresa tuturor celorlalte echipe este Robert Lewandowski, care este și căpitanul echipei. Atacantuk de 34 de ani a marcat goluri pe bandă rulantă la toate echipele pentru care a activat, fie că a fost vorba Lech Poznań, Borussia Dortmund, Bayern Munchen sau Barcelona, unde a ajuns în vara acestui an. Alte nume importante din echipă sunt Arkadiusz Milik (Juventus), portarul Wojciech Szczesny (Juventus), Krzysztof Piatek (Salernitana) și Kamil Glik (Benevento)


Untitled Document