FORTUNA

Aplicație Android

Live Chat! Start chat
Ai o notificare! Start chat

Grupa F

Untitled Document


Grupa F – Belgia, Canada, Maroc, Croația

La ultimul campionat, croații au surprins ajungând până în finală, în timp ce Belgia a terminat pe poziția a 3-a. Cele două sunt favorite și în grupa F, unde Canada și Maroc par a fi condamnate să încheie pe locurile 3 și 4.

BELGIA (locul 2 în clasamentul FIFA)

Belgia se numără cu siguranță printre favoritele acestui turneu final. "Dracii Roșii" și-au dovedit valoarea în grupa de calificare, pe care a câștigat-o fără prea mari emoții. Belgienii au adunat 20 de puncte în duelurile cu Țara Galilor, Cehia, Estonia și Belarus. Belgia și-a dovedit puterea și la ultimul campionat mondial, unde a terminat pe locul trei, victimele din faza eliminatorie fiind Japonia și Brazilia. A pierdut în semifinale în fața Franței, dar a câștigat meciul pentru locul trei împotriva Angliei cu 2-0. Pentru belgieni va fi a paisprezecea participare la turneul final.

ANTRENOR: Roberto Martínez

Spaniolul în vârstă de 49 de ani este la conducerea naționalei Belgiei din august 2016. Sub conducerea lui Martínez, Belgia a ajuns chiar în fruntea clasamentului FIFA, poziție pe care a ocupat-o din septembrie 2018 până în februarie 2021, chiar dacă nu a câștigat niciun trofeu. Roberto Martínez și-a început cariera de antrenor în 2007, în Marea Britanie, unde i-a preluat pe galezii de la Swansea City. Apoi a condus Wigan timp de patru ani, iar înainte de a ajunge la naționala Belgiei a antrenat-o pe Everton timp de 3 ani.

Vedetele echipei Belgiei

Cel mai mare pericol pentru porțile adverse este atacantul împrumutat de Chelsea la Inter Milano, Romelu Lukaku, care a marcat deja aproape 70 de goluri în peste 100 de meciuri pentru echipa națională. Lansat în fotbalul mare de Anderlecht, Lukaku a mai trecut pe la Manchester United sau Everton. Căpitanul echipei naționale este Eden Hazard de la Real Madrid. Starul lui Manchester City, Kevin De Bruyne, este liderul de la mijlocul terenului, în timp ce poarta este apărată de Thibaut Courtois. Alte nume cunoscute sunt Axel Witsel, Yannick Carrasco, Toby Alderweireld, Thomas Meunier și Thorgan Hazard.

CANADA (locul 43 în clasamentul FIFA)

Canada a avut un drum lung de parcurs pentru a obține biletele către Qatar, fiind nevoită să participe încă din primul tur. Aici, într-o grupă cu Surinam, Bermuda, Aruba și Insulele Cayman, au câștigat toate cele patru meciuri – cu scoruri de 4-0, 5-1, 7-0 și 11-0. În turul doi, au eliminat Haiti după două manșe, 1-0 și 3-0, înainte de a domina complet turul al treilea! Canadienii au adunat 28 de puncte în 14 meciuri cu un golaveraj de 23-7 împotriva adversarilor precum SUA, Mexic, Costa Rica, Panama, Jamaica, El Salvador și Honduras. Pentru canadieni aceasta va fi a doua participare la Cupa Mondială. Singura participare datează din 1986 în Mexic, unde canadienii nu au obținut niciun punct, nu au marcat niciun gol și au terminat pe ultimul loc într-o grupă cu Uniunea Sovietică, Franța și Ungaria.

ANTRENOR: John Herdman

John Herdman a început să se antreneze la o vârstă fragedă, iar prima sa experiență a fost la academia lui Sunderland. În 2001 s-a mutat în Noua Zeelandă, unde a condus echipa națională feminină locală din 2006 până în 2011. Apoi a plecat pentru prima dată în Canada, unde a antrenat echipa feminină până în 2018, cu care a câștigat două medalii de bronz la jocurile Olimpice. Pe 8 ianuarie 2018 a fost numit la naționala masculină a Canadei. Cu el pe bancă, performanța Canadei a crescut rapid, ceea ce a însemnat și un salt important în clasamentul FIFA, unde reprezentativa nord-americană a ajuns până pe locul 33. Herdman a devenit apoi primul antrenor din istoria fotbalului care a condus atât o echipă feminină, cât și una masculină la Cupa Mondială.

Vedetele echipei Canadei

Cel mai mari nume ale echipei canadiene este Alphonso Davies, de la Bayern Munchen. Deși are doar 22 de ani, jucătorul de bandă stângă are deja peste 30 de meciuri la naționala Canadei și 12 goluri marcate. Cifre asemănătoare are și Jonathan David de la Lille. Cel mai bun marcator dintre jucătorii activi rămâne atacantul Cyle Larin, care joacă la Club Brugge. Banderola de căpitan este purtată de veteranul Atiba Hutchinson, care se apropie de 100 de meciuri disputate la echipa națională.

MAROC (locul 23 în clasamentul FIFA)

Marocul a intrat în calificări abia în runda a doua a calificărilor africane, unde a câștigat toate cele șase meciuri dintr-o grupă cu Guineea-Bissau, Guineea și Sudanul, golaveraj 20-1. În partea a treia, marocanii au reușit să învingă Republica Democrată Congo după 1-1 și 4-1 și au obținut calificarea la Campionatul Mondial din Qatar. Aceasta va fi a șasea lor apariție la turneul final, marocanii reușind o singură dată să treacă în fazele eliminatorii, în 1986. În 2018, la CM din Rusia, au terminat pe ultimul loc într-o grupă cu Spania, Portugalia și Iran.

ANTRENOR: Walid Regragui

Fostul fundaș dreapta a adunat 45 de meciuri la națională înainte de a începe cariera de antrenor în 2012, ca secund al lui Rachid Taoussi. Cu toate acestea, când Taoussi a fost concediat în octombrie 2013, Regragui a demisionat și el. Au urmat 6 ani pe banca celor de la FUS Rabat, apoi un sezon la Al Duhail din Qatar și un sezon la echipa marocană Wydad AC, cu care a câștigat Liga Campionilor Africii. Pe 31 august 2022, a fost numit antrenor principal al naționalei Marocului, pe care o va conduce acum la Cupa Mondială.

Vedetele echipei Marocului

Marea vedetă a echipei este fotbalistul ofensiv Hakim Ziyech, în vârstă de 29 de ani, care joacă pentru Chelsea din Londra din 2020. Anterior a evoluat pentru echipele olandeze Heerenveen, Twente și Ajax. A reușit să marcheze 17 goluri în 40 de meciuri pentru naționala Marocului. Romain Saïss, de la Beşiktaş, este căpitanul echipei. Și el a trecut prin Anglia, unde a fost legitimat la Wolverhampton. Alți jucători importanți din lotul africanilor sunt Achraf Hakimi, de la Paris Saint-Germain, atacantul Júsuf En-Nesjrí de la Sevilla și mijlocașul ofensiv Younés Belhanda de la Demirspor.

CROAȚIA (locul 15 în clasamentul FIFA)

Finalista ultimului Mondial au câștigat o grupă de calificare din care au mai făcut parte Rusia, Slovacia, Slovenia, Cipru și Malta. Croații au încheiat cu 23 de puncte și un golaveraj 21-4. De la destrămarea Iugoslaviei, Croația a ratat doar o singură Cupă Mondială, în 2010. A obținut primul mare succes ca națiune independentă în 1998, în franța, terminând pe locul al treilea. Ulterior, a fost eliminată de trei ori la rând în faza grupelor înainte de a ajunge până în finala turneului din Rusia. În drumul spre medaliile de argint, croații au trecut de Danemarca, Rusia și Anglia. Niciunul dintre dueluri nu s-a decis în timpul regulamentar, o dată a fost nevoie de prelungiri și de două ori de lovituri de departajare.

ANTRENOR: Zlatko Dalić

Fostul mijlocaș defensiv și-a încheiat cariera de jucător la Varteks, unde și-a început și cariera de antrenor, mai întâi ca asistent, apoi ca antrenor interimar și antrenor principal. A mai trecut pe la Rijeka, Dinamo Tirana, Slaven Belupo, Al Faisaly, Al Hilal și Al Ain. Cel mai lung mandat l-a avut în Emiratele Arabe Unite, pe banca celor de la Al Ain, unde a stat între 2014 și 2017. În octombrie 2017, a fost ales antrenor principal al naționalei Croației, pe care a condus-o în finala Cupei Mondiale și în optimile de finală ale următorului Campionat European.

Vedetele echipei Croației

Vedeta incontestabilă a echipei este Luka Modric, veteranul mijlocaș în vârstă de 37 de ani. De 10 ani legitimat la la Real Madrid, echipă în tricoul căreia a câștigat și Balonul de Aur, Modric are peste 150 de meciuri pentru echipa națională. Înainte de a fi adus de gigantul spaniol, a mai evoluat pentru Tottenham și Dinamo Zagreb. Un alt fotbalist experimentat este Ivan Perišić. Joacă în prezent la Tottenham, dar înainte a evoluat pentru Dortmund, Inter Milano sau Bayern Munchen. Nu trebuie să uitați nici Mateo Kovačič, de la Chelsea, Marcel Brozović, de la Inter Milano, sau Andrej Kramarić, de la Hoffenheim.


Untitled Document