Grupa G
Grupa G – Brazilia, Serbia, Elveția, Camerun
Favorita clară a acestei grupe este cvintupla campioană mondială, Brazilia. Sud-americanii au șanse mari să încheie pe prima poziție, foarte probabil urmând să vedem o luptă destul de echilibrată pentru poziția secundă.
BRAZILIA (locul 1 în clasamentul FIFA)
Brazilia continuă să fie singura echipă care nu a ratat niciun turneu final. Brazilienii au dominat grupa de calificare și au încheiat fără nicio înfrângere în drumul spre următoarea Cupă Mondială din Qatar. În plus, ei au reușit să adune nu mai puțin de 45 de puncte, cu 6 peste Argentina, ocupanta poziției secunde. Brazilienii au devenit campioni mondiali de 5 ori, în 1958, 1962, 1970, 1994 și 2002. În plus, au pierdut alte două finale, în 1950 și 1998 și au terminat pe 3 în 1938 și 1978. La ultimul turneu final, Brazilia a fost eliminată în sferturile de finală de Belgia.
ANTRENOR: Tite
Numele său complet este Adenor Leonardo Bacchi și este antrenorul care a condus Brazilia și la ultima Cupă Mondială. Tite este în fruntea Selecao din iunie 2016 și în 2019, a câștigat Copa América. El a anunțat deja că va renunța la funcția de antrenor al naționalei Braziliei imediat după campionatul din Qatar. În cariera sa dinaintea echipei naționale, a antrenat o serie de cluburi braziliene, printre cele mai cunoscute fiind Corinthians, Atlético Mineiro și Palmeiras. De asemenea, a condus Al Ain sau Al Wahda din Emiratele Arabe Unite. Un fapt interesant este că în 1998, în timp ce se antrena în ligile inferioare, a lucrat ca și comentator sportiv într-un post de radio.
Vedetele echipei Braziliei
Brazilia are o formați extrem de talentată, dar numele care iese în față este cel al lui Neymar, care a marcat deja 74 de goluri în 120 de meciuri pentru echipa națională. Și-a început cariera la Santo, în Brazilia, apoi s-a mutat la Barcelona, pe care a părăsit-o în 2017 după ce a semnat un contract cu Paris Saint-Germain. Aici, împreună cu Messi și Mbappé, formează probabil cea mai bună tripletă ofensivă din lume în acest moment. Gabriel Jesus va fi cu siguranță un alt pericol pentru porțile adverse. Atacantul de 25 de ani pare că și-a relansat cariera odată cu transferul de la Manchester City la Arsenal, unde a devenit instantaneu un om cheie în echipă și se află într-o formă foarte bună înaintea Cupei Mondiale. Apărarea brazilienilor este și ea una solidă, care îi are în centru pe veteranul Thiago Silva și pe Marquinhos.
SERBIA (locul 25 în clasamentul FIFA)
Serbia a reușit una din surprizele calificărilor, câștigând o grupă din care au mai făcut parte Portugalia, Irlanda, Luxemburg și Azerbaidjan. Ultimul meci al grupei, din Portugalia, a fost crucial pentru sârbi, care au câștigat surprinzător cu 2-1. Golul victoriei a fost marcat de Mitrović, în minutul 90. Serbia a apărut doar de două ori la Cupa Mondială până acum, ca țară independentă. Mai întâi în Africa de Sud, în 2010, apoi opt ani mai târziu în Rusia. În ambele cazuri, s-a oprit în grupe, reușind să câștige un singur meci.
ANTRENOR: Dragan Stojković
Extrem de respectat încă din vremea în care a evoluat pentru Steaua Roșie Belgrad sau Marseille, Dragan Stojković și început cariera în Japonia, la Nagoya Grampus, unde a evoluat ca fotbalist timp de 7 ani înainte de a devenit și antrenor. Înainte de debutul ca antrenor a fost o scurtă perioadă președintele clubului Steaua Roșie Belgrad, în 2005. În 2010 a fost desemnat cel mai bun antrenor al campionatului japonez. Cinci ani mai târziu, s-a mutat în China, unde a preluat conducerea echipei Guangzhou City FC. A petrecut peste patru sezoane pe banca chinezilor dar a demisionat în ianuarie 2020. În martie 2021, a primit un frumos cadou de ziua de naștere când a fost numit antrenor al naționalei Serbiei.
Vedetele echipei Serbiei
Vedeta Serbiei este atacantul de 28 de ani Aleksandar Mitrović. Fostul jucător al lui Anderlecht și Newcastle aparține în prezent lui Fulham, unde a atras atenția mai ales în sezonul trecut. El și-a ajutat echipa să termine pe primul loc în Championship, marcând 43 de goluri în 44 de jocuri, un record absolut. Mitrovic va fi susținut de mijlocașul ofensiv al lui Ajax Amsterdam, Dušan Tadić. Un alt nume important este Filip Kostić, mijlocaș transferat la Juventus înainte de acest sezon din lotul câștigătoarei Europa League, Eintracht Frankfurt. Nu trebuie să-l uităm pe talentatul atacant în vârstă de 24 de ani, Luka Jovic, care a început să joace pentru Fiorentina în acest sezon după o perioadă la Frankfurt sau la Real. Madrid.
ELVETIA (locul 16 în clasamentul FIFA)
Elvețienii au avut o contribuție majoră la necalificarea Italiei la Campionatul Mondial. Au terminat pe primul loc într-o grupă cu ei, Irlanda de Nord, Bulgaria și Lituania, reușind să obțină 18 puncte cu un golvaeraj 15-2. Drept urmare, echipa națională a Elveției va participa la Campionatul Mondial pentru a 12 oară în istorie și a 5-a oară la rând). La patru ori din ultimele cinci participări, Elveția a reușit să avanseze din grupă, dar a s-a oprit de fiecare dată în optimile de finală. Ultima dată s-a întâmplat în Rusia din cauza unei înfrângeri în fața Suediei. Cu patru ani mai devreme, în Brazilia, Elveția a fost eliminată de Argentina.
ANTRENOR: Murat Yakin
Fostul fundaș central cu 49 de meciuri și 4 goluri pentru naționala Elveției are în CV-ul de jucător formații ca Grasshoppers, Stuttgart, Fenerbahçe, Basel și Kaiserslautern. A început să antreneze în 2006 și s-a făcut remarcat la Thun, între 2009 și 2011. A promovat echipa și a reușit să ocupe locul cinci și să se califice în Cupele Europene. A trecut apoi pe la Luzern și Basel, cu ultimii ajungând în faza grupelor din Liga Campionilor. A urmat o perioadă de un an la Spartak Moscova în Rusia, apoi s-a întors acasă pentru a antrena din nou Schaffhausen, Grasshoppers și Sion
Vedetele echipei Elveției
Principalul om din spatele jocului elvețian este căpitanul echipei, Granit Xhaka. Mijlocașul de la Arsenal a jucat deja peste 100 de meciuri în echipa națională la fel ca și veteranul Xherdan Shaqiri de la Chicago Fire, fost component al formațiilor Bayern, Inter Milano sau Liverpool. Atacul este susținut și de atacantul de 30 de ani al lui Galatasaray Istanbul, Haris Seferovic. Alți jucători demni de menționat sunt portarul Yann Sommer, fundașii Ricardo Rodriguez (Torino) și Fabian Schär (Newcastle), dar și atacantul de 25 de ani Breel Embolo.
CAMERUN (locul 38 în clasamentul FIFA)
Fotbaliștii camerunezi nu au avut o cale ușoară către Campionatul Mondial din Qatar. Tragerile la sorți i-au scos în drum naționale ca Mozambic, Malawi, Coasta de Fildeș sau Algeria. Disputa cu algerienii a fost una chiar dramatică. Algerienii au dat lovitura cu un gol în minutul 124. Karl Toko Ekambi a trimis Camerunul la al optulea campionat mondial. Singura apariție reușită a Camerunului la Cupa Mondială a fost cea din 1990, când Leii Neîmblânziți au ajuns în sferturile de finală. În rest, națiunea africană a părăsit mereu competiția după faza grupelor, în ultimele două cazuri fără să câștige puncte.
ANTRENOR: Rigobert Song
Antrenorul „Leilor” este fostul fundaș de fier Rigobert Song. Ca jucător al naționalei cameruneze a strâns 137 de dueluri și a marcat cinci goluri. În cariera a jucat pentru Méta, Salernitana, Liverpool, West Ham, Koln și Galatasaray. Cariera de antrenor trebuia să înceapă înițial cu naționala Ciadului, dar nu s-a ajuns niciodată la un acord. În aprilie 2018 a fost numit interimar la naționala Camerunului, dar până la urmă a preluat doar conducerea echipei sub 23 de ani. Pe 28 februarie 2022, a revenit la echipa de seniori ca antrenor permanent care va conduce echipa la Cupa Mondială din Qatar.
Vedetele echipei Camerunului
Eroul națiunii este atacantul Karl Toko Ekambi, marcatorul golului care a trimis naționala la Cupa Mondială din Qatar. Acesta este legitimat la Lyon, în Franța, unde a mai jucat pentru Sochaux și Angers. Tot în ofensivă îl regăsim și pe foarte experimentatul Vincent Aboubakar, fotbalistul echipei Al Nassr, care în trecut a evoluat pentru Porto sau Beşiktaş. Aboubakar este la a treia Cupă Mondială. Un alt nume cu greutate este Eric Maxim Choupo-Moting este, fotbalist cu echipe caHamburg, Mainz, Schalke, PSG și Bayern Munchen în CV. Nu în ultimul rând trebuie precizat André Onana, portar transferat de Inter la începutul acestui sezon.